У відбудові України після війни застосовуватимуть два підходи, – Шмигаль

Share

Україна закликає партнерів на рівні урядів, місцевої влади, окремих компаній допомагати українським містам та регіонам

На цьому наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час онлайн-виступу на форумі GLOBSEC 2022 у Братиславі, повідомляє прес-служба Кабміну.

Він закликав охочих підтримати Україну користуватися платформою United24, аби зробити свій внесок у перемогу.

«Уряд уже зараз запустив першочерговий етап відновлення на звільнених територіях. Прямо зараз ми ремонтуємо дороги та окремі будинки, проводимо розмінування, відновлюємо світло, газ та воду, будуємо тимчасове житло для тисяч людей, які його втратили. Тому ми просимо партнерів про допомогу», — зазначив прем’єр-міністр.

За оцінками уряду, загальні втрати економіки України через війну вже сягають $600 млрд.

Як зауважив Шмигаль, попереду країну чекає величезний обсяг роботи. «Адже ми не хочемо просто відновити цеглу і бетон. Ми хочемо збудувати нову державу. Тому план відбудови України пишеться за принципом «Build back better». Україна хоче застосувати унікальне поєднання підходів до відбудови», — підкреслив він.

За словами прем’єра, йдеться про регіональний і параметричний підходи. Перший передбачає шефство країн-союзників, міст-побратимів, міжнародних корпорацій над українськими регіонами та їхню допомогу з відбудовою.

«Наприклад, Греція заявляла про готовність долучитися до відновлення Одеси. Італія про готовність допомогти з відбудовою Маріуполя після його звільнення. Велика Британія висловлювала готовність підтримати відбудову Києва та Київської області. Данія — Миколаївщини. Естонія — Житомирщини», — сказав Шмигаль.

Параметричний підхід, розробляється Національною радою з відновлення.

«Україна після відбудови має стати новою державою. Повноправною частиною ЄС із новою економікою, новою інфраструктурою, новими можливостями», — підкреслив Шмигаль.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom