«Газпром» збільшив транзит газу через Україну

Share

«Оператор ГТС України» прийняв від «Газпрому» заявку на транзит газу на 18 травня обсягом 53,9 млн кубометрів, показник 17 травня становив 48,8 млн кубометрів

Потужності заявлені лише по одній із двох точок входу до ГТС України – газовимірювальної станції «Суджа», повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося, минулого тижня Оператор ГТС заявив, що через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинить прийом газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечує близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому ОГТС вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».

Оператор ГТС пояснював припинення транзиту газу через ГВС «Сохранівка» несанкціонованим відбором транзитного газу з магістрального газопроводу «Союз» в газопроводи на неконтрольованій Україною території Луганської та Донецької областей.

Водночас у «Газпромі» заявили, що не вважають втрату «Оператором ГТС України» контролю над своїми об’єктами у зоні бойових дій підставою для оголошення форс-мажору і не буде перенаправляти обсяги газу на інший маршрут, запропонований українською стороною.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom