ЄС дасть ще 500 млн євро на оборонну допомогу Україні

Share

Міністри закордонних справ країни ЄС 16 травня погодилися виділити додаткові 500 млн євро на оборонну допомогу Україні. Таким чином загальна сума європейської допомоги сягає 2 млрд євро.

Про це після зустрічі повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, передає Інтерфакс-Україна.

«Ми погодилися надати додаткові 500 млн з Європейського фонду миру для доставки зброї. Те, що почалося з 500 млн, тепер наближається до 2 млрд», – заявив Боррель.

Він наголосив, що «це лише верхівка айсбергу», оскільки країни-члени ЄС надають Україні допомогу самостійно.

Водночас Боррель констатував, що міністрам країн ЄС не вдалося дійти консенсусу та фіналізувати шостий пакет санкцій проти РФ, який передбачає запровадження ембарго на імпорт російської нафти.

«Ми продовжимо вводити санкції проти Росії, щоб зробити ціну вторгнення непідйомною для Кремля. Ми продовжуємо дискусії. На жаль, сьогодні було неможливо досягти угоди, щоб фіналізувати шостий пакет санкцій. Питання повернеться до Комітету постійних представників, і посли продовжать дискусії. Ми залишаємося з тими ж складнощами – щодо одностайності щодо ембарго на нафту», – сказав Боррель.

Категорично проти запровадження ембарго на імпорт російської нафти в ЄС виступає прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, якого парламент країни сьогодні призначив головою уряду країни на новий строк.

За даними Bloomberg, деякі країни ЄС допускають відтермінування заборони на російську нафту, щоб прискорити ухвалення шостого пакету санкцій – якщо не вдасться переконати Угорщину підтримати ембарго.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom