Підприємці просять Зеленського усунути Гетманцева з Нацради відновлення та комітету ВР

Share

Підприємці України у відкритому зверненні до президента Володимира Зеленського закликали усунути Данила Гетманцева з посади секретаря Національної ради відновлення і з комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики

Лист на своїй сторінці у Facebook опублікував засновник та візіонер в Ukrainian Institute for the Future Юрій Романенко.

Підприємці запропонували главі держави спільно діяти у відновленні та розвитку країни, а також у подоланні викликів, які в майбутньому постануть перед Україною.

«Ціль нашого звернення – привернути вашу увагу до катастрофічних помилок чи свідомої руйнації економіки України з боку деяких чинних представників влади», – сказано в зверненні.

Бізнес нагадав, що Зеленський визначив питання економіки як пріоритетні. На поточний момент 49% підприємств не працюють або майже зупинені. Але за останній місяць перезапущена майже чверть МСБ.

«Проте є важливий момент, який створює ризики для бізнесу. І змушує близько 10% підприємців вже проводити релокацію бізнесу за кордон. Цей ризик створений всередині країни. Це – економічна неволя. Об’єктивно, Україна посідає 130-е місце у рейтингу економічної свободи — що є ілюстрацією непривабливості країни для ведення бізнесу. Саме це заважає Україні зробити прорив. Сплата податків в Україні вимагає в 1,5 рази більше часу, ніж у середньому у світі. Контрабанда, що неможлива без «кришування». А впровадження цифрової митниці дивним чином провалюється», – сказано в зверненні.

Представники бізнесу підкреслили, що прискорити економічне зростання можуть лише системне, а не тимчасове, зниження податків, дерегуляція, швидка приватизація (окрім стратегічних підприємств), зменшення державного апарату.

«Сумарно держава отримуватиме більше податків і бюджет буде достатнім для збільшення соціальних стандартів і спроможності держави турбуватися про громадян. Тому більше не можна відкладати це питання і говоримо вам прямо — уособленням регресивного, популістського соціалістичного підходу є голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики пан Данило Гетманцев», – сказано в зверненні.

Підприємці підкреслили, що Гетманцев є послідовним противником економічної свободи, прихильником жорсткішого державного регулювання та придушення підприємницької ініціативи, що робить діяльність бізнесу неможливою.

«Наукові праці та професійна діяльність  пана Гетманцева переконливо свідчать, що він є активним прихильником марксистських, соціалістичних ідей та радянського способу життя, противником ринкової економіки та пов’язаних із нею прав і свобод, що іде в розріз інтересам країни. Дії пана Гетманцева на посаді голови комітету наносять нищівну шкоду як економіці України, так і її репутації», – вважають підприємці.

Вони підкреслили, що нещодавні заяви Гетманцева щодо підвищення податків вже призвели до того, що багато підприємців відмовилися від інвестиційних проєктів в Україні і переносять їх в європейські країни.

«Ключова роль Д. О. Гетманцева на посаді секретаря Національної ради відновлення у визначенні економічної політики, у тому числі політики післявоєнного відновлення України, буде значним стримуючим фактором як з точки зору взаємодії держави з українським малим і середнім бізнесом (на який припадатиме значна доля зусиль та інвестицій у відновленні України), так і у відносинах з міжнародними партнерами», – сказано в зверненні.

Підприємці просять Зеленського негайно усунути Гетманцева з посади секретаря ради відновлення і з Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, натомість призначити на ці посади людей, які поділяють ідеї прогресу та стрімкого розвитку.

«Готові долучитися до створення і реалізації плану відновлення і модернізації України, бути вашою підтримкою у перетворенні України на справжнього «європейського тигра», – підсумували бізнесмени.

Текст листа доступний у сервісі Google-документів.

Підписати його можна, заповнивши спеціальну форму.

Листа вже підписали близько 300 директорів, засновників, власників українських компаній, а також фізичних осіб-підприємців.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom