Країни G7 мають намір дати Україні 30 млрд євро допомоги

Share

Міністри фінансів країн «Великої сімки» на зустрічі наступного тижня хочуть ініціювати фінансову підтримку України на суму майже 30 млрд євро

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel із посиланням на джерела, що беруть участь в переговорах, передає «УНІАН».

За їхніми словами, Україна кількісно оцінила цю фінансову потребу до кінця року. Зазначається, що близько 5 мільярдів євро щомісяця витрачалося, зокрема, на виплати бюджетникам чи пенсіонерам, які Україна наразі не може виплатити самостійно. Міжнародний валютний фонд вважає ці розрахунки зрозумілими і також приходить до подібних цифр.

Допомога буде надана у виді кредитів і грантів, що означатиме, що Києву не доведеться повертати всю суму. Сума в 30 млрд євро передбачає, що військові дії закінчаться протягом року.

Зазвичай сума допомоги, яку виділяє G7, ділиться між цими країнами за рівнем їхнього економічного розвитку. Німеччина, зокрема, посідає третє місце серед країн G7.

Утім, зазначає Spiegel, не всі держави підтримують цей проект. Зокрема, одна європейська країна ще не погодилася брати участь у програмі. Також тривають обговорення щодо того, чи дійсно Україна має отримувати гроші в подарунок.

До G7 входять Німеччина, США, Велика Британія, Японія, Франція, Італія та Канада. Spiegel додає, що Велика Британія та США виступають більш рішуче. Зокрема, вони пропонують конфіскувати великі обсяги активів російських олігархів і використовувати їх для фінансування допомоги Україні. Тому досі неясно, чи зможуть країни G7 ухвалити цей пакет фінансової підтримки України наступного тижня. І додає, що можливо глави держав і урядів досягнуть згоди лише на саміті в червні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom