«Нафтогаз» погрожує «Газпрому» новим арбітражем

Share

НАК «Нафтогаз України», який повідомив російському «Газпрому» про неможливість далі здійснювати транзит через окуповані РФ території, очікує на продовження оплати

Про це в своєму Facebook заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Пам'ятається мені, що у 2019 році ми з (главою правління «Газпрому» – ред.) Міллером підписали транзитний контракт із положенням «качай або плати». Тому чи подавати газ для транзиту – це право «Газпрому» вирішувати. А от платити, навіть якщо не подаєш газ – це борг за контрактом», – написав Вітренко.

Він наголосив, що якщо не буде оплати, «то виглядає так, що має бути новий арбітраж».

10 травня «Оператор ГТС України» повідомив про настання форс-мажорних обставин, які унеможливлюють подальше транспортування газу через ГВС «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію (КС) «Новопсков», що знаходяться на окупованій території Луганщини.

У зв'язку з цим ОГТСУ повідомив «Газпром», що з 07:00 11 травня 2022 року для виконання транзитних зобов'язань перед європейськими партнерами в повному обсязі та згідно з умовами договору можливе тимчасове перенесення недоступних потужностей з фізичної точки з'єднання «Сохранівка» на точку «Суджа», розташовану на контрольованій Україною території.

«Газпром» увечері 10 травня відкинув підстави оголошення Києвом форс-мажору.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom