Україна розглядає припинення постачання нафти трубопроводом «Дружба» після введення ЄС ембарго

Share

Після введення Євросоюзом ембарго на російську нафту Україна може припинити транзит нафти по трубопроводу «Дружба»

Із такою пропозицією виступила радник міністра енергетики України Лана Зеркаль, передає «РБК-Україна».

Ембарго на нафту в Євросоюзі планують ввести за 6 місяців. При цьому Словаччина і Угорщина намагаються домогтися виняткових умов і зберегти імпорт до кінця 2023 року.

«На мій погляд, було б логічно синхронізувати дії з ЄС і застосувати санкції на транспортування російської нафти із застосуванням такого ж перехідного періоду. Таким чином, ми будемо сприяти збереженню єдності санкційної політики в ЄС і перекриттю не тільки фінансового підживлення агресії, а й джерела Європейської корупції», – сказала Зеркаль.

Зараз по «Дружбі» через Україну здійснюється поставка нафти в Чехію, Угорщину і Словаччину. У минулому році транзит в ці країни склав 12 млн тон нафти. У поточному році поставки йдуть майже такими ж темпами – близько 1 млн тонн на місяць.

Винятки для деяких країн в процесі застосування санкцій може стати прецедентом, який дасть можливість в майбутньому робити винятки і для інших країн при введенні інших санкцій, в тому числі і ембарго на закупівлю російського газу.

Поки пропозиція про припинення нафти через «Дружбу» знаходиться в стадії обговорення всередині України і остаточного рішення з цього питання поки немає.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom