В Угорщині заявили про відсутність альтернативи російському газу

Share

Угорщина не відмовляється від російських енергоресурсів через неможливість знайти альтернативу цим поставкам, заявив міністр закордонних справ країни Петер Сійярто в ефірі CNN

«У нас все визначено інфраструктурою. 85% нашого постачання газу надходить з Росії, як і 65% нафти. Це не просто тому, що нам так захотілося, ми не обирали цю ситуацію. Немає альтернативних джерел газу, альтернативних маршрутів постачання, які дозволили б нам відмовитися від російської нафти й газу у найближчі роки», – цитує Сійярто Європейська правда.

Він зазначив, що Угорщина намагається диверсифікувати поставки і вже має інтерконектори з 6 із 7 своїх сусідів, і якщо з’явиться можливість перекачувати газ звідти, нею скористаються.

Глава МЗС Угорщини також заперечив думку про те, що позиція Угорщини щодо війни РФ проти України суттєво відрізняється від позиції інших країн ЄС і НАТО.

«Ви слушно зауважили, що «складається таке враження» – але це насправді не так. Угорщина підтримала усі 5 пакетів санкцій Євросоюзу», – відповів Сійярто, зазначивши, що країна не погоджується лише на ті кроки, які «зупинили б її економіку».

«Хочу чітко сказати, що Угорщина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми надаємо Україні значну гуманітарну допомогу, найбільшу з тієї, яку будь-коли надавала Угорщина, і прийняли 640 тисяч українських біженців. А що стосується поставок зброї – ми не надаємо зброю і не дозволяємо транзит… Я розумію невдоволення, але якщо подивитися на перелік країн-членів НАТО – не всі надають Україні зброю. Для угорського уряду головне – гарантувати безпеку Угорщини та угорців. Якщо буде постачатися зброя з Угорщини або через Угорщину – є ризик бути втягненими в конфлікт, і цього ми точно хотіли би уникнути. Ми хочемо уникнути ситуації, що Росія завдасть удару по українсько-угорському кордону чи десь по території України, де проживають угорці», – сказав він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom