Податковий комітет рекомендував Раді прийняти законопроекти про стимули для індустріальних парків

Share

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти законопроекти N5688 і N5689 у другому читанні та в цілому, повідомив голова комітету Данило Гетьманцев.

Вони передбачають запровадження низки стимулів для розвитку індустріальних парків. Зокрема, як повідомив заступник голови Комітету ВР з економічного розвитку та один з авторів документу Дмитро Кисилевський, мова про такі:

  • пільга по податку на прибуток на 10 років за умови реінвестування тієї частини прибутку, яка звільнена від оподаткування;
  • звільнення від імпортного ПДВ і мита на обладнання для виробництва без права відчуження цього обладнання впродовж 5 років;
  • право органів місцевого самоврядування надавати пільги по місцевим податкам.

До другого читання у законопроекті №5688, що пропонує зміни до податкового кодексу, врегулювали процедурні аспекти застосування пільги по податку на прибуток. Також включили заборону участі в індустріальних парках тих юросіб, які пов’язані з країною агресором.

У законопроекті №5689, що передбачає зміни до митного годексу, розширили перелік промислового обладнання, на яке розповсюджуватимуться пільги по імпортному ПДВ і імпортному миту.

Кисилевський вважає індустріальні парки важливим інструментом для повоєнної відбудови країни. «Індустріальні парки є платформою, на яку буде легко додавати інші стимули для відбудови промисловості залежно від ступеню руйнувань в різних частинах країни», -зазначив він.

Завданням держави має стати робота над відновленням промислової інфраструктури, забезпечення фінансування чи компенсація капітальних інвестицій. «Потрібно буде збільшувати ступень переробки сировини. Стимулювати збут українських товарів – як всередині країни, так і на експорті. Завдань багато. Індустріальні парки – серед механізмів їх реалізації», – додав депутат.