«Укренерго» завершило будівництво нової високовольтної лінії

Share

НЕК «Укренерго» на заході України завершила будівництво та включила у роботу лінію класом напруги 330 кВ

Вона стала першим енергооб’єктом в енергосистемі завершеним та введеним у роботу «Укренерго» в умовах війни, передає прес-служба НЕК.

Спорудження лінії передбачене 10-річним планом розвитку системи передачі. Будівництво тривало 17 місяців.

«В умовах війни ми зосередилися на двох пріоритетах в роботі компанії: швидке відновлення пошкодженої ворогом мережі та завершення проектів по розбудові інфраструктури у регіонах, де ми маємо можливість це зробити. Вже сьогодні ми відновили 60% об’єктів на звільнених Київщині, Чернігівщині і, попри воєнний стан, завершили будівництво нової високовольтної лінії. Ця лінія є важливим елементом у підвищенні надійності роботи енергосистеми в умовах синхронної роботи з ENTSO-E та майбутнього розширення експортно-імпортних поставок електроенергії між Україною та Європою», – зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Вартість реалізації проекту склала 546 млн грн (без ПДВ). При цьому завдяки конкуренції на тендері, а також переважно завдяки оптимізації проектних рішень вдалося зекономити майже 20%, або 134 млн грн, коштів від початкової вартості проекту. Джерелом фінансування були тарифні кошти «Укренерго» та дохід компанії від продажу доступу до міждержавних перетинів.

«Лінія має суттєве значення і для балансування енергосистеми України. Зокрема, завдяки новій лінії підвищується надійність роботи Дністровської ГАЕС в насосному та генераторному режимах трьома гідроагрегатами в нормальній схемі, а з урахуванням майбутнього будівництва ще однієї ПЛ 330 кВ – чотирма гідроагрегатами», – сказано в повідомленні.

Для приєднання лінії провели низку робіт на двох підстанціях класу напруги 750 кВ та 330 кВ. Зокрема, на ПС 330 кВ  замінені пристрої релейного захисту, протиаварійної автоматики та зв’язку, а на підстанції 750 кВ споруджена нова комірка 330 кВ для підключення лінії.