Паркінги-бомбосховища та енергозбереження: У Харкові розповіли, як відбудовуватимуть місто після війни

Share

Під час реконструкції Харкова після війни усі будівлі мають бути зведені за сучасними технологіями з урахуванням енергозбереження

Таку думку в ефірі національного телемарафону висловив мер Харкова Ігор Терехов.

Він зазначив, що місто має бути поділене на кілька зон: центральну частину (адміністративні будівлі), житлові будинки та соціальну сферу.

«Житлові будинки обов’язково повинні мати парковки, підземні паркінги, які в разі необхідності можна успішно використовувати як бомбосховища. По-перше, це безпека, по-друге, це парковка для машин, щоб прибрати машини з внутрішньоквартальних доріг і в разі будь-якої надзвичайної ситуації забезпечити під’їзд швидкої допомоги, пожежних машин і, звісно, нашим комунальним службам буде набагато легше», – розповів Терехов.

Соціальна сфера, за його словами, також має бути змінена. Дитячі садки та школи обов’язково повинні мати бомбосховища.

«Усі будівлі мають бути зведені за сучасними технологіями з урахуванням енергозбереження. Тому що ми розуміємо, що у подальшому енергоносії дешевшати точно не будуть, – сказав Терехов. – Дороги мають бути з багаторівневими розв’язками, які полегшать ситуацію з заторами».

«І, звісно, система комунікацій. Ми маємо постаратися зробити так, щоб плече доставки теплоносія, плече доставки води стали мінімальними. Я маю на увазі буріння свердловин за новими технологіями разом з водоочищенням за найновішими технологіями, щоб покращити якість води», – сказав мер Харкова.

Він також висловився проти реконструкції старого житла, зазначивши, що «це дуже довгий шлях».

Напередодні під час онлайн-наради у Міністерстві розвитку громад та територій України Терехов вказував, що місто має переходити на локальні джерела забезпечення житлових мікрорайонів – будувати дахові котельні, робити свердловини замість централізованого водопроводу.

За його словами, кожен новий мікрорайон, збудований після війни, має відрізнятися від іншого.