Топ-трейдер Vitol припинить торгівлю російською нафтою

Share

Один з найбільших у світі незалежних нафтотрейдерів Vitol Group збирається до кінця цього року повністю припинити торгівлю нафтою та нафтопродуктами російського походження

Про це повідомляє УНН із посиланням на Bloomberg.

Обсяги російської нафти, що перевалюється Vitol, «значно скоротяться у другому кварталі зі скороченням поточних контрактних зобов'язань», повідомив представник компанії. Нафтотрейдер має намір припинити торгівлю сирою нафтою та нафтопродуктами, якщо не буде зазначено інше, і «ми очікуємо, що це буде завершено до кінця 2022 року», додав він.

Фірма, що базується в Женеві, підтвердила, що не укладатиме жодних нових угод щодо російської нафти і нафтопродуктів. Після вторгнення Росії в Україну компанія наголошує, що її закупівлі були частиною укладених раніше контрактів.

Заява Vitol була зроблена після того, як радник президента України Володимира Зеленського написав керівникам Vitol та іншим нафтотрейдерам лист із проханням припинити ділові відносини з російською галуззю викопного палива, щоб перекрити грошові потоки, які допомагають фінансувати вторгнення.

Найбільші нафтові компанії BP Plc, Shell Plc та Exxon Mobil Corp. раніше оголосили про плани відмовитися від своїх часток в інвестиціях, пов'язаних із Росією. Тим часом багато європейських банків обмежили фінансування торгівлі російськими товарами.