Сенат США одноголосно підтримав ленд-ліз для України

Share

Сенат США одноголосно ухвалив закон, який дозволяє президенту Джо Байдену використовувати програму ленд-лізу, яка востаннє була задіяна під час Другої світової війни, для прискорення відправки військової техніки та інших поставок в Україну на тлі російського вторгнення

Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на Politico.

Документ, відомий як закон про ленд-ліз про оборону демократії України від 2022 року, прискорить передачу Україні важливого військового обладнання та інших критичних поставок за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять його вартість США пізніше.

Як зазначається, сенатори швидко підтримали цю пропозицію, оскільки українські військові довели, що можуть відбиватися від російських військ, які обстрілюють українські міста з кінця лютого. Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, вважалася переломною під час війни, оскільки дозволила США швидко збільшити кількість союзників без процедурних перешкод.

Видання наголошує, що це є ще однією ознакою того, що Сполучені Штати та їхні європейські союзники вважають, що вторгнення Росії в Україну становить екзистенційну загрозу ліберальному порядку.

Це також свідчить про те, що західний світ вірить, що Україна може перемогти в боротьбі з російськими загарбниками.

Видання пише, що поки не зрозуміло, чи розгляне Палата представників прийнятий Сенатом закон про ленд-ліз перед тим, як обидві палати підуть на попередньо заплановану двотижневу перерву.