Торгівельні мережі зможуть скористатися пільговими кредитами – Мінекономіки

Share

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, що надає можливість торгівельним мережам залучати пільгові кредити на суму до 1 млрд гривень на один рік під 5%, повідомила міністр економіки Юлія Свириденко.

«В умовах воєнного стану мережі роздрібної торгівлі, забезпечуючи населення продуктами харчування та товарами першої необхідності, стали важливою частиною критичної інфраструктури. Працюємо над тим, аби їх підтримати й тим самим гарантувати продовольчу безпеку українців», – написала вона.

Як пояснила міністерка, після початку війни був порушений грошовий цикл по лінії виробник-переробник-торгова мережа. Через це останні опинилися в ситуації гострого дефіциту оборотних коштів, оскільки раніше працювали з відтермінуванням платежу, а тепер зобов’язані сплачувати за соціально важливі товари протягом 10 календарних днів.

«Відповідно до ухваленої постанови, оформити кредит зможуть підприємства, у яких продукти харчування складають не менше 60% торговельної площі», – додала вона.

Таким чином уряд планує забезпечити безперебійні поставки продовольства до магазинів як великих міст, так і маленьких селищ, що зніме проблему дефіциту товарів повсякденного вжитку.