Нацбанк прокоментував прискорення інфляції в Україні

Share

Основною причиною прискорення інфляції в Україні залишаються наслідки повномасштабного вторгнення Росії: руйнування виробництв, порушення ланцюгів постачання та логістики, зниження пропозиції товарів і послуг та збільшення виробничих витрат бізнесу

Про це повідомили у Національному банку України, коментуючи дані Державної служби статистики. Зазначимо, у вересні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 24,6%, у місячному вимірі ціни зросли на 1,9%

«Додатковий тиск на ціни зумовлювало погіршення очікувань населення та бізнесу, а також коригування офіційного курсу гривні в липні, яке натомість надало стимул для внутрішніх виробників та посилило стійкість економіки України в умовах «війни на виснаження», – сказано в повідомленні регулятора.

Темпи зростання цін очікувано пришвидшувалися, але залишалися нижчими за базовий прогноз НБУ завдяки швидшому насиченню ринку нафтопродуктами та стабілізації цін на пальне.

Зокрема, темпи зростання цін на непродовольчі товари зросли до 18,8% р/р. Темпи зростання цін на сирі продукти майже не змінилися (40,9% р/р).  Зростання адміністративно-регульованих цін залишилося на рівні попереднього місяця (14,7% р/р). Темпи зростання цін на пальне знизилися (до 66,2% р/р).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom