Президентка ЄК розповіла про план реагування на диверсію на «Північних потоках»

Share

Неприхована диверсія, скоєна на обох «Північних потоках», засвідчила виникнення нових загроз для безпеки енергетичного постачання. Для реагування на цю ситуацію Єврокомісія пропонує координацію зусиль країн-членів у п’яти ключових напрямки

Про це 5 жовтня в Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, передає «Укрінформ».

За її словами, перший пункт стосується кращої готовності до такого роду подій. Щойно ЄС ухвалив законодавство, яке передбачає посилення стійкості критично важливих європейських установ, і ці пропозиції будуть винесені на голосування профільного комітету Європарламенту вже наступного тижня.

По-друге, пропонується провести так звані стрес-тести на критичній інфраструктурі з метою виявлення її слабких місць та можливих шляхів реагування на раптові переривання. Єврокомісія працюватиме разом з країнами-членами для проведення таких стрес-тестів не лише на енергетичній інфраструктурі, але також в інших секторах підвищеного ризику, таких як електрична та цифрова інфраструктура.

Третій напрямок реагування – підвищення ефективності реагування з використанням Механізму цивільного захисту ЄС, зокрема, у наданні цільової допомоги країнам-членам у випадку критичного переривання ключових мереж, наприклад, шляхом постачання пального, генераторів або засобів для притулку людей.

Четвертий напрямок – повне використання спроможностей супутникового спостереження для визначення потенційних загроз.

П’ятий напрямок реагування на подібні штучно створені кризи – це посилення співробітництва з НАТО та з ключовими партнерами Євросоюзу, такими як США.

На газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» спочатку виявили три витоки газу. Йшлося про два витоки на «Північному потоці-1» та один витік на «Північному потоці-2». Витоки сталися на північний схід і південний схід від данського острова Борнхольм.

Пізніше оператор «Північного потоку» повідомив про руйнування, які відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів.

Пізніше шведська берегова охорона виявила четвертий витік на газопроводі «Північний потік».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom