Українські метзаводи завантажені на 15% від довоєнного рівня

Share

Наразі в Україні працює 6 металургійних підприємств, які знаходяться на неокупованих територіях. Середнє завантаження потужностей на цих підприємствах складає близько 15% від довоєнного рівня, пише президент «Укрметалургпрому» Олександр Каленков у колонці для видання «Бізнес Цензор».

Ситуація на гірничо-видобувних підприємствах виглядає трохи краще, оскільки в середньому вони завантажені на 25%. Однак, як додає Каленков, на Інгулецькому, Південному, а також на ГЗК АрселорМіталл Кривий Ріг робота взагалі призупинена.

Ця ситуація є прямим наслідком воєнної агресії Росії проти України, через яку галузь втратила потужності двох маріупольських комбінатів, що відповідали за 40% метвиробництва, а також до морських портів, що забезпечували значну частину експорту виробленої продукції.

В результаті за 7 місяців виплавка сталі в Україні впала до 4,8 млн тонн сталі, тоді як у довоєнному 2021 році за цей же період було виготовлено 12,7 млн тонн.

«З урахуванням поточного рівня, до кінця 2022 року ми можемо вийти на виробництво 6,5-7 млн тонн металу (за 2021 рік було більше 21 млн тонн). І це буде гарний результат за нинішніх умов», – прогнозують в «Укрметалургпромі».

Одним з основних факторів, які продовжують суттєво обмежувати металургійне виробництво в Україні, Каленков вважає проблеми з логістикою. Через втрату доступу до портів металурги змушені вивозити продукцію, до 80% якої раніше продавалося саме на зовнішніх ринках, залізницею через західний кордон.

Це збільшує логістичні витрати у 2-3 рази. На додачу, залізничні з'єднання з європейськими країнами не можуть забезпечити необхідні Україні темпи експорту. «Вагони десятки діб стоять в очікуванні своєї черги на пропуск через кордон», – зазначив Каленков.

Витрати українських підприємств зростають на фоні зниження цін на продукцію ГМК на світових ринках. Зокрема, ціни на метал за останні кілька місяців впали на 30%, на залізорудну сировину — на 35%.

«Для більш чіткого розуміння, нинішні доходи металургійних заводів покривають лише близько 70% змінних витрат, а є ще і постійні, в тому числі, зарплати, які підприємства продовжують нараховувати своїм співробітникам незважаючи на низьке завантаження», – пояснив він.

Найбільш дієвим у цій ситуації було б відновлення морського експорту. В «Укрметалургпромі» також говорять про важливість зменшення тарифів на перевезення всередині країни.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom