Україна має зберегти металобрухт для майбутнього виробництва сталі – Каленков

Share

Наразі спостерігаються намагання деяких лобістських груп переконати уряд України зменшити або взагалі скасувати експортне мито на металобрухт в розмірі 180 євро/т. Однак збереження металобрухту всередині країни для майбутнього виробництва металопродукції є вкрай важливим питанням, тож такі намагання у поточних умовах виглядають дуже дивно. Таку думку висловив президент об’єднання «Укрметалургпром» Олександр Каленков у колонці для «Бізнес Цензора».

Він зазначив, що наразі експорт брухту до країн Євросоюзу обкладається мінімальним митом у розмірі 3-5 євро/т згідно з угодою про Асоціацію, тобто, по суті, жодних бар’єрів для брухтозаготівельників немає.

«З цього випливає логічний висновок, що усі ці спроби скасувати мито робляться з метою спростити вивезення сировини до металургійного заводу в Придністров’ї, але віддавати дефіцитний та цінний брухт до російського анклаву у період повноцінної війни – це відвертий злочин та економічна диверсія», – вважає Каленков.

Через широкомасштабне вторгнення російських військ Україна тимчасово втратила контроль над 20% території на Півдні та Сході. В той же час Донецька, Луганська, Харківська області, а також усе північне Причорномор'я – це традиційні регіони-генератори металобрухту, зауважив він.  

«Сьогодні у цих областях заготівля брухту або неможлива, або дуже ускладнена, що вкрай негативно позначається на зборі брухту в масштабах усієї країни», – додав керівник профільної асоціації.

На додачу до цього металобрухт також є стратегічною сировиною для декарбонізації, нагадав Каленков. Однак через майже «мертвий» збір брухту металургійна галузь в Україні відчуватиме складнощі з виконанням зобов’язань стосовно скорочення викидів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom