МАГАТЕ вимагає від Росії вивести війська із ЗАЕС

Share

Рада керуючих в Міжнародному агентстві з атомної енергії, яка складається з представників 35 країн-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції в Україні

Про це на закритому засіданні заявили дипломати, передає УНІАН із посиланням на Reuters.

«Це друга резолюція про вторгнення Росії в Україну, ухвалена радою керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, і їх зміст дуже схожий, хоча перша резолюція в березні передувала взяттю російськими військами під контроль Запорізької атомної електростанції, найбільшої в Європі», – зазначає видання.

У тексті резолюції йдеться про те, що правління МАГАТЕ закликає Росію «негайно припинити всі дії проти і щодо Запорізької АЕС і будь-яких інших ядерних об'єктів в Україні». За затвердження резолюції проголосували 26 країн, проти – дві (РФ і Китай). Ще сім представників держав-членів ООН утрималися і не голосували. За даними видання, «не змогли визначитися» Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, В'єтнам, Індія і Пакистан.

У МАГАТЕ додали, що вони «шкодують через безперервні насильницькі дії Російської Федерації щодо ядерних об'єктів в Україні, в тому числі про триваючу присутність російських сил і (російського ядерного органу) персоналу «Росатому» на Запорізькій атомній електростанції».

Російські окупанти захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар 4 березня. Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону навколо ЗАЕС. Окупанти періодично обстрілюють атомну станцію і територію біля неї.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom