Запорізькі підприємства Метінвесту передали захисникам 10 сталевих укриттів

Share

У Запоріжжі підприємства Групи Метінвест виготовили та безоплатно передали українським військовим 10 мобільних металевих капсул, які можна використовувати для облаштування бліндажів, повідомила прес-служба компанії. Передані капсули можна обладнати ліжками, а також утеплити.

Мобільні укриття були розроблені спільно з фахівцями-військовими. Їх використовують для укріплення позицій, закопуючи на 1-1,5 метра під землю. Для додаткової надійності зверху роблять перекриття з дерев’яних брусів.

«Зараз працюють спеціальні підрозділи інженерних військ ЗСУ. Наше завдання – своєчасно їм поставляти компоненти. Ми вдосконалюємо наші рубежі – це сотні кілометрів, це сотні опорних пунктів, щоб нашим хлопцям було де розміститися», – пояснив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Собівартість однієї «капсули» – приблизно 200 тисяч гривень. Підприємства компанії виготовили 10 таких споруд, з них вісім – уже встановлені, ще дві – відправилися на позиції.

«Надалі ми плануємо робити 20 штук на місяць. Є проєкт, креслення. Можемо надавати його всім, хто готовий долучитись. Ця розробка існувала ще за радянських часів, але наші спеціалісти та ЗСУ взялися її доробити, зменшити розміри та зробити більш мобільною, щоб її було легше збирати під ворожим вогнем», – розповів директор з інжинірингу Запоріжсталі Микола Петряков.

Командир інженерного батальйону майор Олександр Піковець зауважив, що таку «капсулу» можна легко збирати й розбирати. Конструкція зроблена з хвилястої сталі, яка витримує 150-мм снаряд.

«Це одна з найбільш зручних і надійних розробок. У них можна облаштувати і душові, і столові, і навіть казарми. Конструкція може бути будь-якого розміру», – повідомив майор, командир інженерного батальйону Олександр Піковець.

Розроблені укриття досить мобільні. Конструкція збирається з кількох елементів завважки до 50 кг. Так навіть кілька людей можуть її перенести й зібрати.