Виконати рекомендації МАГАТЕ можливо лише після повернення контролю над ЗАЕС, – Міненерго

Share

Україна зможе виконати викладені у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії рекомендації щодо безпечної роботи окупованої російськими військами Запорізької атомної електростанції лише після повного повернення контролю над нею

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає «Бізнес.Цензор».

«Ми високо цінуємо роботу місії МАГАТЕ. Саме Україна була її ініціатором і доклала максимум зусиль для її реалізації. Тепер важливо імплементувати рекомендації місії. А це можливо лише за умови повного повернення ЗАЕС під контроль України. Оскільки лише ми здатні гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації», – написав Галущенко.

Міністр додав, що звіт МАГАТЕ зафіксував наявність російських військових, техніки і представників «Росатому» на українські атомній станції.

«В ньому зазначено порушення всіх 7 принципів ядерної безпеки, наголошується на необхідності створення зони атомної безпеки для станції», – наголосив Галущенко.

Очільник Міненерго зазначив, що подання звіту МАГАТЕ про стан ядерної безпеки в Україні на засіданні Радбезу ООН, «на жаль, не стало спринтерською дистанцією з деокупації ЗАЕС, але лише черговим етапом виснажливого марафону, який триває вже понад півроку».

Водночас він наголосив, що абсолютно всі учасники засідання Ради безпеки ООН, окрім Росії, погодилися з необхідністю демілітаризації станції та прилеглої до неї території.

Крім того, на думку міністра, враховуючи безпрецедентну ситуацію з окупацією іноземними військами ядерного об'єкта іншої країни, потрібно якнайшвидше оновити стандарти та протоколи роботи МАГАТЕ.

За його словами, також дуже важливо, щоб висновки місії та результати її подальшої роботи на ЗАЕС стали основою майбутньої зміни міжнародного законодавства.

Він також висловив переконання у необхідності вже сьогодні запроваджувати санкції за акти ядерного тероризму, прецедент яких створила Росія.

«Світові санкції мають бути накладені на компанію «Росатом», представники якої намагаються керувати роботою Запорізької АЕС, не маючи для цього жодних прав та повноважень. Україна вже розпочала санкційний процес щодо понад 700 фізичних та юридичних осіб, пов'язаних із російською державною корпорацією», – повідомив Галущенко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom