БЕБ передало ЗСУ військові товари на 15 млн грн

Share

Бюро економічної безпеки України передало товари подвійного та військового призначення, амуніцію тощо військовим частинам, від імені яких «волонтери» складали документи на ввезення допомоги

Про це повідомляє прес-служба бюро.

Зазначені товари, орієнтовною вартістю 15 млн грн, виявили у зловмисників, які організували схему з імпорту товарів під видом гуманітарної допомоги. Йдеться про бронежилети, плитоноски, шоломи, розгрузки, підсумки, аптечки, прилади нічного бачення, оптичні прилади тощо.

«БЕБ викрило групу осіб, які під час дії воєнного стану, щоб уникнути мобілізації, виїхали за межі держави за підробленими документами. Детективи БЕБ встановили, що для ввезення на територію України зазначених товарів та безперешкодного проходження митного контролю під видом гуманітарної допомоги, фігуранти кримінального провадження також підробляли супровідні документи. У них були зазначені кінцеві отримувачі таких товарів: військові частини ЗСУ, благодійні організації тощо. Кошти на придбання товарів вони збирали у родичів військових ЗСУ, тероборони та волонтерів», – сказано в повідомленні.

Замість безкоштовної передачі на потреби ЗСУ, зловмисники організували продаж через соціальні мережі військової амуніції та товарів подвійного призначення за завищеними цінами підприємствам, установам, організаціям та громадянам. До злочинної діяльності були також залучені деякі благодійні фонди та товариства.

Таким чином зловмисники ухилилися від сплати ввізного мита та податку на додану вартість в розмірі 23 млн грн. Загальна орієнтовна вартість реалізованої продукції становить майже 72 млн грн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom