Каметсталь звернулась за підтримкою до уряду, є ризик зупинки через 3 місяці

Share

Металургійний комбінат Каметсталь Групи Метінвест звернувся до уряду з проханням про підтримку через ризик зупинки виробництва через 3 місяці. Відповідна інформація міститься у листі до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, повідомляє Цензор.

Як сказано у листі, станом на липень 2022 року потужності підприємства завантажені на третину. Основні причини – обмеженість експорту готової продукції через блокаду морських портів та низьку пропускну спроможність західних прикордонних переходів, а також високі логістичні витрати: залізничні тарифи виросли на 70% тільки за останній місяць. Це співпало у часі з падінням світових цін на продукцію ГМК, що зробило український метал неконкурентним.

«Наразі комбінат продовжуватиме працювати на мінімально можливому рівні з метою збереження висококваліфікованого та досвідченого робочого колективу. Проте якщо у найкоротший період не вжити необхідних заходів зі збереження виробничого потенціалу, то за три місяці підприємство втратить накопичені ресурси та змушене буде законсервувати виробництво», – попереджають на комбінаті.

Серед необхідних заходів, які пропонує «Каметсталь» на період війни та післявоєнний період – знизити залізничний тариф для вантажів комбінату (метал, руда, вугілля, кокс тощо) на 75% від поточного рівня, розблокувати експорт українського металу через морські порти, а також скасувати екологічні податки та ренту на ЗРС, яка фактично лягає тягарем на собівартість виробництва металургійних комбінатів.

«Вжиття таких заходів допоможе "Камет-сталі" наростити виробництво, відновити позиції на експортних ринках, зберегти робочі місця та сформувати ресурси для підтримки місцевих громад та сектору оборони України», – резюмується у листі.

Раніше в ОП «Укрметалургпром» зазначали, що металургія опинилася у найглибшій кризі з часів незалежності, тож влада має вжити невідкладних заходів для того, аби не втратити один із найважливіших секторів економіки, який дає майже третину валютних надходжень.

У липні Група Метінвест тимчасово зупинила видобуток на Південному, Інгулецькому та Північному гірничо-збагачувальних комбінатах. Зі зменшеною потужністю продовжує працювати тільки ЦГЗК.

Із 1 серпня призупинив роботу ГЗК «АрселорМіттал Кривий Ріг» – через ускладнену логістику та світову економічну кон’юнктуру. Також в компанії повідомили про скорочення зарплати працівників на третину.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom