Криза нерухомості в Китаї загрожує банкрутством металургам

Share

Металургія КНР вступає в нестабільний період. Загострення кризи нерухомості ставить під загрозу сталевий попит, а модель зростання Пекіна, заснована на будівництві, виглядає більш крихкою

Майже третина китайський метзаводів може збанкрутувати внаслідок п’ятирічної кризи, вважає засновник і голова Hebei Jingye Steel Group Лі Ганпо.

У цьому році криза в сфері нерухомості посилилася, поглинувши забудовників та банки. Меткомбінати, які минулого року виплавили понад 1 млрд т сталі, тобто близько половини світового виробництва, дуже вразливі до падіння попиту.

На сектор будівництва припадає щонайменше третина китайського попиту на сталь. А перспективи ринка нерухомості погіршуються, оскільки уряд КНР не планує масштабної допомоги та зберігає суворі боргові правила. Індекс менеджерів із закупівель сталі за липень впав до найнижчого значення з 2008 року. Goldman Sachs очікує, що цього року сталевий попит знизиться на 5%.

Тобто, нерухомість втрачає статус головного двигуна зростання. У найближчі місяці основною проблемою для металургів стане велика кількість незавершених об’єктів нерухомості через нещодавню хвилю бойкотів іпотечних кредитів. На цьому фоні ціни на конструкційну сталь – арматуру – також впали до дворічного мінімуму.

«Попит швидко падає», – констатував голова державної компанії Hunan Valin Steel Сяо Цзуньху.

Ринки «залишатимуться складними та жорсткими» у цьому півріччі, а стимулюючим заходам потрібен час, аби їх дія була помітною, вважає Чень Шаохуей, віце-президент Jiangsu Shagang Group.

У металургів простір для маневру обмежений, коли йдеться про скорочення обсягів виробництва. Місцева влада у КНР чинить тиск на комбінати, аби вони не зупиняли потужності, щоб запобігти спаду економічних даних.

«Третій квартал буде найважчим часом для галузі, — прогнозує віце-директор технологічного дослідницького інституту Shougang Group Чжу Госен. – Ми маємо відмовитися від будь-яких ілюзій щодо ринку і зосередитися на тому, що ми можемо зробити самі».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom