Росія намагається зірвати експорт зерна з України, – Держдеп

Share

США вважають, що Росія навмисно намагається не допустити експорт зерна з українських портів у Чорному морі «тим, хто найбільше страждає на найгостріший брак продовольчої безпеки»

Про це заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс, інформує «Голос Америки».

«До блокади Україна експортувала близько 6 мільйонів тонн зерна на місяць, а зараз вона навіть близько не наближається до цих цифр», – зазначив Нед Прайс.

У Держдепі вважають, що удари по Одеському порту були порушенням не лише тих зобов'язань, які взяла на себе Росія під час підписання угоди про розблокування порту в Стамбулі, а й «гуманітарних зобов'язань».

«Це підтверджує, що Москва продовжує поводитися таким чином, що навмисно намагається не допустити надзвичайно потрібні продукти харчування до найбідніших людей у світі, тих, хто страждає на найгостріший брак харчової безпеки, який посилив російське вторгнення в Україну», – сказав представник держдепартаменту.

Попри ненадійність поведінки Росії, США співпрацюватимуть із партнерами за цією угодою, Україною, ООН та Туреччиною для того, щоб забезпечити можливість вивезення зерна та добрив з українських портів, зауважив Прайс. На його переконання, перші поставки почнуться найближчими днями, оскільки РФ «зазнала тиску з усього світу».

22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна. Документом передбачено відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: «Одеси», «Чорноморська» та «Південного».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom