Україна, Туреччина, Росія та ООН підписали договір про експорт зерна

Share

Україна, Туреччина, Росія та ООН підписали стамбульський договір, що уможливлює вивезення зерна з українських портів

Цю інформацію підтвердив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, передає «УНІАН».

«Угода, підписана сьогодні Україною, Російською Федерацією та Туреччиною під егідою ООН, відкриває шлях для комерційного експорту продовольства з України в Чорне море. Це допоможе уникнути катастрофи нестачі продовольства для мільйонів людей у ??всьому світі. Це маяк надії, можливостей і полегшення», – повідомив Гутерреш.

Свої підписи під документом поставили міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини та генсек ООН Гутерреш. Від Росії підписантом виступив голова Міноборони Сергій Шойгу.

Зерно вивозитимуть з трьох українських портів у супроводі конвоїв, а турецький флот інспектуватиме порожні судна, що прибувають в українські порти.

Як пояснював раніше радник глави ОП Михайло Подоляк, жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності російських представників в українських портах не буде, усі перевірки транспортних кораблів здійснюватимуться спільними групами в турецьких водах у разі виникнення такої потреби.

Напередодні в МЗС України наголосили, що українська делегація підтримує лише ті рішення, які гарантуватимуть безпеку півдня України та безпечний експорт зернових.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну путінські війська незаконно заблокували українську акваторію Чорного моря. Під тимчасову окупацію потрапила низка українських портів, зокрема з виходом в Азовське море.

Росія на 7 червня вкрала вже 500 тисяч тонн української пшениці.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom