Голова «Нафтогазу» пояснив звернення до кредиторів про відтермінування виплат

Share

НАК «Нафтогаз України» змушений звернутися до власників єврооблігацій із пропозицією про добровільне відстрочення виплат за паперами на два роки у зв'язку з рішенням уряду накопичити до майбутнього опалювального сезону 19 млрд куб. м газу та необхідністю знайти близько $8 млрд на ці цілі

Про це заявив голова правління НАК Юрій Вітренко, передає «Інтерфакс-Україна».

«Виходячи з реального падіння обсягів споживання, нам достатньо було б мати у підземках до початку опалювального сезону 15 млрд куб. м – це навіть із деяким запасом. Але уряд встановив найвищу планку – 19 млрд куб. м», – сказав він.

Вітренко пояснив, що у варіанті 15 млрд куб. м компанії потрібно було б імпортувати близько 1 млрд куб. м, а потім ще в четвертому і в першому кварталі під час опалювального сезону.

За його словами, в обраному урядом варіанті 19 млрд куб. м «Нафтогаз» практично не залежить від імпорту в четвертому та першому кварталах і «може підстрахувати енергетиків, якщо не зможуть забезпечити постачання вугілля, або інші ризики, які, найімовірніше, виникатимуть».

Голова «Нафтогазу» зазначив, що в компанії розуміють побоювання уряду під час війни і водночас працюють над пошуком фінансування, яке за поточними цінами оцінюється приблизно у $8 млрд.

Вітренко уточнив, що наразі запаси газу в ПСГ перевищили 11,4 млрд куб. м і наближаються до 11,5 млрд куб. м, і щомісяця вони зростають щонайменше на 1 млрд куб. м. За його словами, у липні «Нафтогаз» імпортує газ, законтрактував обсяги і на серпень.

Голова компанії додав, що НАК домовився про нову кредитну лінію з ЄБРР на 300 млн євро, веде переговори з американськими DFC та USAID.

«Ми не говоримо, що входимо в дефолт… Просимо увійти в нашу ситуацію й добровільно перенести виплати», – зазначив Вітренко, коментуючи пропозицію власникам єврооблігацій.

За його словами, незважаючи на термін погашення облігацій та виплати відсотків 19 липня, є ще п'ять робочих днів пільгового періоду, протягом яких і очікується рішення кредиторів 21 липня та їхні збори 26 липня.

Голова НАК пояснив, що найближчим часом у Верховній Раді очікується ухвалення урядових законопроєктів щодо залучення коштів для компенсації «Нафтогазу» імпорту газу та різниці в цінах між його ціною та ціною постачання газу для потреб побутових споживачів. Вітренко уточнив, що наразі ця різниця становить близько 400 млрд грн: за ціни постачання на внутрішньому ринку 7,4 грн за куб. м ціна імпорту – 60 грн за куб. м.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom