«Метінвест» призупиняє видобуток на ГЗК у Кривому Розі та корочує роботу «Каметсталі»

Share

Із середини червня «Метінвест» розпочав призупинення роботи ГЗК у Кривому Розі й з 1 липня повністю призупиняє видобуток на двох своїх гірничо-збагачувальних комбінатах у Кривому Розі (Інгулецький ГЗК і спільне підприємство Південний ГЗК), та скорочує роботу «Каметсталі» в Кам’янському до однієї домни

Таке рішення пояснили логістичними чинниками, зростанням собівартості виробництва та падінням цін на продукцію, повідомляє прес-служба компанії.

Із середини липня також призупинять видобуток на Північному ГЗК. Із гірничо-збагачувальних комбінатів групи в Україні продовжить роботу зі зменшеною потужністю лише Центральний ГЗК.

«Безумовно, головним фактором є продовження російського вторгнення в Україну. Але ситуація в економіці країни також залишається важкою та має тенденцію до погіршення через низку дестабілізуючих факторів, які не дають змогу нашим підприємствам повноцінно працювати та планувати свою діяльність більш ніж на місяць уперед», – сказано в повідомленні.

Головними чинниками група називає:

  • зміни у логістиці гірничо-металургійного комплексу та велику вартість перевезень до кінцевого споживача. Раніше всі перевезення готової продукції Група здійснювала морським транспортом. Зараз порти заблоковані, тож продукцію відправляють лише залізницею. Логістичні витрати зросли в декілька разів проти довоєнного часу. Також на всьому ланцюзі постачання накопичуються запаси металопродукції, готова продукція місяцями стоїть у черзі на кордоні з ЄС;
  • високу собівартість виробництва металопродукції, яка постійно зростає за рахунок підвищення цін на енергоносії, зокрема природній газ, сировину, та відсутність попиту на металеві вироби на внутрішньому ринку нашої країни, який зазнав скорочення на понад 2/3 проти лютого цього року;
  • зовнішні чинники, що негативно впливають на галузь: значне падіння світових цін на чавун і сталь, скорочення попиту на металопродукцію та обсягів споживання залізорудної сировини через зменшення виробництва металопродукції на європейських підприємствах.

Компанія планує задіяти працівників під час проведення ремонтних робіт та упорядкування території на активах зі збереженням основного заробітку.

«Сьогодні спільне завдання держави і бізнесу – зробити все можливе, щоб економіка України працювала. Враховуючи складну ситуацію та щомісячну тенденцією до погіршення, тільки регулятивна підтримка з боку держави може гарантувати виживання галузі, відновлення роботи підприємств та повернення спроможності галузі тримати економічний фронт. Насамперед йдеться про оптимізацію логістичної складової, а також інші регуляторні рішення, які допоможуть галузі залишитися на плаву. Вирішення проблемних питань та підтримка з боку держави дадуть змогу продовжити забезпечувати десятки тисяч власних співробітників і працівників підрядних організацій заробітною платою, а також продовжити програми системної допомоги обороноздатності України», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom