Держава та бізнес не зможуть дати роботу ландшафтним дизайнерам та піарникам – економіст про виплати за соціально корисну роботу

Share

В умовах війни та суттєвого скорочення економіки держава та бізнес не зможуть запропонувати роботу за спеціальністю дизайнерам, рекламникам, піарникам та іншим фахівцям подібних професій, вважає економіст Олексій Кущ. 

Однак наразі у держави є потреба у виконанні робіт, пов’язаних із відновленням звільнених територій та виконанням інших важливих соціальних функцій в умовах війни. 

Тож ініціатива уряду зі створення системи гарантованої зайнятості, коли людей, які отримують державну грошову допомогу, залучатимуть до виконання соціально корисних робіт, є адекватною реакцією на ситуацію з безробіттям. За таку роботу уряд пропонує виплачувати мінімальну заробітну плату в розмірі 6,5 тис грн. 

Він зазначає, що найближчим часом без роботи може залишитись до 50% працездатного населення країни. В таких умовах система соціального захисту населення із виплатами по безробіттю зазнає значного тиску – через деякий час фонд соцдопомоги може збанкрутувати, додає експерт. Тому зміна моделі державної допомоги, на його думку, є своєчасною та слушною. 

За оцінкою експерта, до кінця року в рамках програми потрібно створити щанйменше 1 млн робочих місць. Це дозволить пом’якшити негативні наслідки війни на добробут громадян.  

Кущ вважає, що до створення робочих місяць можна залучити волонтерські організації та громадські ініціативи, які вже займаються вирішенням потрібних для держави завдань. 

До того ж таким чином уряд вирішує проблему інтеграції у суспільство громадян, які втратили роботу або житло та звичне коло контактів.