Метінвест просить Кабмін та Офіс Президента накласти санкції на російських піратів

Share

Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча Групи Метінвест звернувся до Кабінету міністрів та Офісу Президента України з проханням накласти персональні санкції на російських резидентів, які незаконно захоплюють і перепродають український метал. Відповідні листи від імені генерального директора ММК ім. Ілліча Тараса Шевченка вже надіслані до адресатів, повідомила прес-служба компанії.

Зазначається, що з початку російського вторгнення в Маріуполі залишилося близько 145 тисяч тонн металопродукції ММК ім. Ілліча, з них понад 124 тисяч тонн – на території морського порту. Ця продукція призначалася для європейських підприємств, проте не була вивезена через війну.

Наприкінці травня 2022 року судно РМ-3 з продукцією ММК ім. Ілліча на борту попрямувало з порту Маріуполя до Ростова-на-Дону. Судно належить ТОВ «УК «Ріка-Море» (РФ), керівником і засновником якої є Геннадій Арустамов.

ММК ім. Ілліча вже звернувся до правоохоронних органів із відповідною заявою про вчинення кримінального правопорушення. Підприємство наголошує на відсутності будь-якої співпраці чи координації з представниками країни-агресора або її окупаційною адміністрацією, що причетна до вивезення металу до РФ.

ММК ім. Ілліча зауважує, що діяльність названих резидентів РФ загрожує національним інтересам, безпеці та економіці України. Підприємство просить уряд та Офіс Президента України ввести санкції проти ТОВ «УК «Ріка-Море», відповідального за викрадення майна, його керівника, а також проти інших фізичних та юридичних осіб, які транспортують, вивантажують, продають або перепродають продукцію, викрадену в ММК ім. Ілліча.

Метінвест докладає всіх можливих законних зусиль для притягнення всіх винних осіб та їхніх спільників до суворої юридичної відповідальності.

Наприкінці травня цього року Метінвест попереджав про високий ризик того, що російські окупанти будуть викрадати та незаконного вивозити металургійну продукцію, яка належить підприємствам групи. Метал, що зберігався у порту Маріуполя, мав бути експортований покупцям із різних країн, зокрема Іспанії, Італії, Бельгії, Греції, Португалії та Туреччини.

За оцінкою Енвера Цкітішвілі, директора "Азовсталі", що також належить Метінвесту, через окупацію Маріуполя підприємство втратило близько 90 тис тонн продукції вартістю 50-60 млн дол. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom