Збитки АПК України від вторгнення РФ сягнули $4,3 млрд

Share

Загальна сума втрат, завданих сільськогосподарській галузі України внаслідок повномасштабного вторгнення РФ, вже склала $4,3 млрд

При цьому найбільших втрат країна зазнала через пошкодження сільгоспугідь та неможливість зібрати врожай у зонах бойових дій – $2,14 млрд, свідчать дані аналітичного дослідження «Огляд збитків від війни у ??сільському господарстві України», підготовленого Центром досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, передає «Інтерфакс-Україна».

Зазначається, що половина від загальної шкоди українському АПК припала на пошкодження сільгоспугідь, знищений та не зібраний урожай ($2,14 млрд), 22% – на втрати сільгосптехніки ($926 млн), 14% – на вже вироблену продукцію АПК ($613 млн), 6% – на зерносховища ($272 млн), по 3% – на тваринництво ($136 млн) та товарно-матеріальні цінності, серед яких паливо та добрива ($120 млн), та 2% – на багаторічні насадження ($89 млн).

KSE наголосила, що російська агресія та блокада українського аграрного експорту у чорноморському регіоні впливає на можливість забезпечувати продовольством близько 400 млн людей на планеті.

«Пошкодження земель, інфраструктури, с/г техніки безпосередньо впливають на виробництво аграрної продукції в Україні. Без відновлення втрачених активів Україна не зможе повернутися на своє місце у глобальній продовольчій безпеці. Оцінка пошкоджень є першим елементом оцінки потреб у відновленні», – пояснив результати дослідження експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Роман Нейтер.

За даними KSE, російська агресія завдала українським сільгоспземлям пошкоджень шляхом забруднення мінами і боєприпасами, що не розірвалися, а також прямими фізичними пошкодженнями родючого шару ґрунту, до яких відносяться воронки від артобстрілів, ракетних ударів, сліди від маневрів гусеничної техніки. Зазначається, що вартість обстеження земель із високим ризиком мінного забруднення та розмінування постраждалих територій оцінюється у $436 млн.

«Крім прямого пошкодження земель окупація, військові дії та мінні забруднення обмежують доступ фермерів до полів і можливості для збирання врожаю. Приблизно 2,4 млн га озимих культур загальною вартістю $1,46 млрд залишаться незібраними в результаті агресії РФ», – зазначено у звіті організації.

KSE підкреслило, що південні регіони країни, що перебувають у тимчасовій окупації росіянами, також є регіонами з найбільш розвиненою іригаційною інфраструктурою, і приблизна вартість їхньої заміни та відновлення оцінюється у $225 млн.

У свою чергу, трактори та вантажівки є мішенню для експропріації росіянами, оскільки можуть використовуватися не тільки для сільгоспвиробництва, а й для військових потреб – копання траншей, транспортування та логістики вантажів.

Згідно з дослідженням, війська РФ частково або повністю пошкодили 3,9 млн. тонн елеваторних потужностей в Україні.

«Є свідчення про те, що РФ цілеспрямовано знищує елеваторні потужності з метою ослаблення українського агросектору. Враховуючи, що елеватори часто розташовані на відкритій місцевості та забезпечують чудовий огляд околиць, вони стають об'єктами прямих військових атак, спрямованих на обмеження ситуаційної обізнаності супротивника», – сказано в дослідженні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom