Найбільший світовий виробник вітрових турбін закриє завод в РФ

Share

Найбільший світовий виробник обладнання для вітрових електростанцій данська Vestas планує до 31 липня закрити завод з виробництва лопатей для вітроелектростанцій в російському Ульяновську

Таким чином Vestas ставла першою європейською компанією, яка вирішила розірвати спеціальний інвестконтракт з владою РФ після початку воєнного вторгнення в Україну, пише російський «Коммерсант» з посиланням на власні джерела

За даними видання, підприємство вже розірвало договори із постачальниками, частина співробітників заводу завершує роботи, решта звільняються.

Російський менеджмент Vestas вже розпочав неофіційні переговори з Мінпромторгом РФ про дострокове розірвання СПІК.

«Вестас меньюфекчурінг рус» («ВМ-РУС», належить Vestas) підписала СПІК у 2018 році терміном на вісім років, вклавши у виробництво понад 2 млрд руб. Штатна чисельність співробітників заводу – 443 особи.

Видання відзначає, що досі в РФ СПІК розривався лише один раз, коли у 2020 році компанія «Новамедика» відмовилася від запуску фармацевтичного заводу.

«Вестас рус» (належить Vestas) – постачальник обладнання для ВЕС «Фортума» (підконтрольний фінській Fortum). Турбіни компанія привозить із ЄС, а в РФ випускає лопаті та збирає гондоли. Vestas також замовляє вежі у «ВіндарСєвєрсталь» (спільне підприємство «Сєвєрсталі» та іспанської Windar Renovables). Виручка «Вестас рус» за 2021 рік склала 30,6 млрд руб., прибуток – 1,62 млрд руб. Виручка «ВМ-РУС» склала 4,27 млрд руб., прибуток – 80,7 млн ??руб.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom