У 2023 році врожай в Україні може знизитися на 40%, – Мінагрополітики

Share

У наступному році урожай в Україні може скоротитися до 40% через повномасштабне вторгнення Росії

На сьогодні Україна вже втратила 25% орних земель, повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає УНІАН.

«Ми втратили 25% орних земель. За обсягами, звичайно, більше. Ми очікуємо, що урожай буде приблизно на 35% менше, ніж у попередні роки, тобто приблизно на 30 млн тонн менше, на 35-40% менше, майже на половину врожаю минулого року», – сказав Висоцький.

Він зазначив, що близько 500 тис. тонн зерна Росія вкрала на окупованих територіях.

Також Висоцький спростував слова глави МЗС Росії Лаврова про те, що питання експорту зерна з України можуть бути вирішені, але Україні необхідно розміновувати акваторію моря, щоб забезпечити безпечний прохід кораблів.

«Це неправда. Проблема в російських військових кораблях, а не в Україні. Поки вони не дозволяють реально безпечно утримувати цивільні кораблі в українських портах. Поки Україна не отримає гарантії безпеки від імені міжнародних партнерів, ми не можемо говорити про те, що ці кораблі виходять», — сказав він.

Він додав, що територію можна розмінувати швидко, але спочатку війна має закінчитися.

«Україна готова виконати всі зобов'язання з постачання необхідного продовольства для міжнародної продовольчої безпеки. Тому суть дуже ясна: Росія повинна зупинити війну», – сказав він.

За інформацією українських чиновників, на 7 червня Росія вкрала близько 500 тис. тонн української пшениці на суму $100 млн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom