Знешкодження мін біля ключових портів України може тривати місяцями, – ООН

Share

Знешкодження морських мін біля ключових портів України може зайняти місяці, вважає агентство ООН, що відповідає за безпеку судноплавства

Про це з посиланням на спеціального радника з морської безпеки Міжнародної морської організації Пітера Адамса пише Bloomberg, передає «УНІАН».

«Навіть якщо порти захочуть відкритися завтра, знадобиться деякий час, перш ніж кораблі зможуть увійти або вийти. На повне знешкодження морських мін в портових районах піде кілька місяців», – розповів Адамс.

Зазначається, що російські кораблі заблокували доступ України до Чорного моря, фактично зупинивши морський експорт основних харчових продуктів, від зерна до курятини, і посиливши глобальну продовольчу кризу. Москва заперечує відповідальність за зрив поставок, звинувачуючи Україну у відмові знешкодити міни, що захищають її гавані від можливих атак Росії. Спроби знову відкрити порти зазнають невдачі, і немає жодних ознак прогресу в зусиллях Туреччини з посередництва в угоді.

Вартість фрахту і страховки різко зросла після того, як в перші дні російського вторгнення постраждало кілька торгових суден, а деякі судноплавні компанії досі вважають за краще не заходити в Чорне море. У березні було виявлено три вільно плаваючі міни: дві біля берегів Туреччини та одна в Румунії. За словами Адамса, на північному заході Чорного моря поблизу України припинили роботу торгові судна.

За його словами, близько 450 іноземних моряків залишаються на більш ніж 80 судах в українських портах. Третина – з Філіппін, значна кількість – з Туреччини, Сирії та Азербайджану.

Тим не менш, більша частина Чорного моря повернулася до майже нормального рівня судноплавства, за винятком північного заходу та Азовського моря, де в основному працюють російські кораблі, додав Пітер Адамс.

Раніше Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар повідомляв, що росіяни повинні розблокувати українські порти, однак поки що таких кроків з їхнього боку не видно.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom