Країни ОПЕК вирішили додатково збільшити видобуток нафти

Share

Міністри країн ОПЕК та ряду інших країн-виробників нафти, зокрема Росії, погодилася збільшити обсяги постачання нафти на світовий ринок приблизно на 50%, порівняно з передбаченим чинною угодою об’ємом

Міністри схвалили збільшення видобутку нафти на 648 тис. барелів на добу в липні та серпні, тоді як у попередні місяці квоти на видобуток відповідно до угоди підвищували на 432 тис. барелів на добу, повідомляє «Бізнес.Цензор» із посиланням на Bloomberg.

Додаткова квота буде розподілена пропорційно між учасниками угоди звичайним способом. Країни, які не змогли збільшити виробництво, такі як Ангола, Нігерія і Росія, все одно отримають вищу квоту. Це може означати, що фактичний приріст пропозиції буде меншим, ніж офіційний показник, як це часто траплялося в останні місяці.

ОПЕК за підсумками засідання міністрів зазначила, що таким чином країни ОПЕК+ погодилися наблизити заплановане на вересень збільшення видобутку.

Наразі лише Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати мають значні обсяги вільних потужностей, які дозволяють швидко збільшити видобуток нафти. На необхідності цього наголошують США та країни-імпортери.

Водночас ціни на нафту зростають, оскільки видобуток в Росії значно впав після вторгнення в Україну. За даними Міжнародного енергетичного агентства, видобуток нафти в РФ у травні був на 1,3 млн барелів на добу нижче цільового показника ОПЕК+.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom