Україна має повернути видобуток газу до довоєнного рівня, – Міненерго

Share

Одним з напрямків на шляху до енергонезалежності є швидке відновлення та подальше нарощування обсягів газовидобутку, заявив заступник міністра енергетики України Микола Колісник

«Ми маємо бути орієнтовані в першу чергу на власні спроможності у видобутку. Його розвиток – це лише питання часу. Наразі наше завдання як держави – допомогти бізнесу для початку відновити видобуток до рівня кінця лютого, коли почалися активні бойові дії. Водночас надзвичайно важливим для нас є забезпечення  виконання своїх зобов’язань як щодо транзиту газу до країн Європи – що ми забезпечуємо навіть незважаючи на окупацію російськими військами ГВС «Сохранівка», так і транзиту нафти нафтопроводом «Дружба» для потреб Угорщини, Словаччини, Чехії та інших країн ЄС», – зазначив він.

Також заступник міністра наголосив, що сьогоднішні умови воєнного стану, в яких живе країна, вимагають зміни підходів в ухваленні рішень, прискорення усталених процедур.

Колісник зазначив, що держава активно працює над низкою питань функціонування газового ринку, у тому числі з огляду на підготовку до наступного опалювального сезону.

«Щодо видобутку. Іноді економіка відновлення старого свердловинного фонду не співмірна з фактично бурінням з нуля. Маємо спільно з «Держгеонадра» вивчити питання існуючих свердловин і оперативно надавати ринку їх в роботу. У часи змін маємо ризикувати, залучаючи новітні технології та підходи. А отже брати ці свердловини у роботу і відновлювати газовий видобуток», – вважає заступник міністра.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom