Представник України у МВФ заявив про покращення ситуації із зовнішнім фінансуванням

Share

Сума майбутнього зовнішнього фінансування поточного дефіциту держбюджету України після нещодавніх рішень США та Євросоюзу перевищила запрошені українським урядом $15 млрд на найближчі три місяці

Тепер стоїть завдання налагодити ритмічні надходження цих коштів, повідомив заступник виконавчого директора України в МВФ Владислав Рашкован, передає Інтерфакс-Україна.

«Якщо скласти гроші, то вже більше ніж $15 млрд, які нам потрібні були на три місяці. Наше завдання – зробити так, щоб вони йшли з певною періодичністю, щоб не було все на кінець року. Нам треба жити зараз: треба платити рахунки у червні, у липні», – сказав він у кулуарах Українського сніданку в Давосі.

Рашкован нагадав, що президент США Джо Байден підписав зміни до бюджету про виділення додатково $40 млрд через війну в Україні, з яких $7,5 млрд підуть на фінансування дефіциту країни як гранти.

За його словами, ЄС також заявив про виділення 9 млрд євро макрофінансової допомоги до кінця року, а Німеччина повідомила, що надасть Україні 1 млрд євро через рахунок, який адмініструє МВФ.

Він додав, що Фонд завершує роботу з приводу дебютних коштів на цьому рахунку, які виділила Канада у розмірі 1 млрд канадських доларів, заявивши днями про збільшення цієї суми ще на 250 млн (сумарно – $973,3 млн за поточним курсом).

«Плюс є ще досить багато грошей двосторонніх. Завдання уряду – опрацювати з міжнародними організаціями, двосторонніми партнерами, щоб ці гроші приходили до нас рівними частинами протягом року. Така робота триває. У травні ситуація точно краща, ніж у квітні», – зазначив Рашкован.

Він висловив жаль тим, що процес виділення коштів затримувався з бюрократичних причин, які ще остаточно не знято, зокрема щодо виділення Україні коштів у SDR.

«Америка виявилася швидшою за Європу з різних причин. Америка перша вийшла і з військовою підтримкою, і з підтримкою фінансовою», – констатував представник України у МВФ.

Раніше міністр фінансів України Сергій Марченко повідомив, що країна отримає у травні 2022 року від міжнародних партнерів до $2 млрд за необхідних $5 млрд щомісяця.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom