Ми вирішили питання експортної логістики – гендиректор АМКР

Share

Гірничо-металургійне підприємство «АрселорМіттал Кривий Ріг» вирішило питання експортної логістики, тому наразі не має проблем із вивозом продукції закордон, повідомив генеральний директор АМКР Мауро Лонгобардо в інтерв’ю українській редакції Forbes.

«Що стосується сталевої продукції, працює одна доменна піч із чотирьох. Питання експорту з точки зору логістики ми вирішили. Залишаються труднощі з постачанням сировини. Як тільки зможемо забезпечити її в достатній кількості, повністю запустимо виробництво», – зазначив він.

За наявної завантаженості підприємства проблем із вивозом продукції немає, додав Лонгобардо. Водночас АМКР може зіткнутися з новими викликами, коли попит на перевезення зросте через пожвавлення економічної активності та сезонні фактори, як то вивезення нового врожаю.

«У нас дуже гарна співпраця з УЗ. Ми розуміємо один одного, наші пріоритети. Спочатку були затори на кордоні, коли всі намагалися відвантажити. Зараз цього немає, і ми думаємо, що робити, коли виробництво почне збільшуватися, а також у сезон вивозу сільськогосподарської продукції», – сказав керівник АМКР, зазначивши, що підприємство працює над розробкою відповідних інструментів спільно з польським урядом.

Наразі основна стаття експорту АМКР – це залізорудний концентрат. Підприємство також виготовляє товарний чавун. Виробництво готової металургійної продукції обмежене проблемами із постачанням коксівного вугілля, яке раніше АМКР отримував із Казахстану. Також дається взнаки зниження попиту через страх покупців співпрацювати з підприємством, яке знаходиться неподалік лінії фронту.  

«Міжнародні споживачі нашої продукції дивляться новини і не впевнені в своєчасності отримання своїх замовлень. Тому замість здійснення прямих постачань ми вимушені спочатку вивозити продукцію в більш безпечні місця, наприклад до Польщі. Вже потім вони купують звідти», – сказав Лонгобардо.

За його словами, одним з головних завдань для підприємства є розробка маршрутів постачання на нові ринки, зокрема ЄС, США, Канаду, Великобританію. АМКР також докладатиме зусиль, щоб втримати клієнтів на традиційних ринках Близького Сходу, Африки та Азії, доступ до яких сильно ускладнений через блокаду українських портів.

Водночас АМКР все ж планує збільшувати обсяги виробництва не тільки гірничого, але й металургійного підрозділу. Зокрема, у червні планується продати 650 000 т продукції, з яких 200 000 т – металопродукція і 450 000 т – залізорудний концентрат, що приблизно відповідає 70% потужності АМКР.

«Я намагаюся, щоб видобуток працював на 100% і десь на 50% – сталеве виробництво. Надлишок залізорудного концентрату будемо продавати. Із запуском доменних печей, які зараз законсервовано, обсяги концентрату на продаж будуть зменшуватися… Як тільки зміниться ситуація, ми будемо повертатися до традиційної спеціалізації – виробництва сталі», – сказав Лонгобардо.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom