Фінська Gasum позивається через вимогу платити за російський газ у рублях

Share

Фінська державна енергокомпанія Gasum не погоджується із вимогою російського «Газпрому» здійснювати оплату за газ у рублях, відмовляється від переходу на рублеві платежі та подала позов до міжнародного арбітражу

Gasum має довгостроковий контракт на постачання газу з російським «Газпром експортом», передає «Бізнес.Цензор». Його деталі обговорювалися ще з осені 2021 року. У квітні «Газпром експорт» надіслав Gasum листа, в якому вимагає, щоб надалі платежі відбувалися в рублях замість євро. Крім того, зазначається, що «Газпром експорт» висунув інші претензії до Gasum щодо контракту.

«Gasum не приймає вимоги «Газпром експорту» щодо переходу на рублеві платежі і, отже, не здійснюватиме платежі в рублях відповідно до запропонованої «Газпром експортом» схеми. Крім того, у компаній є значні суперечки щодо інших вимог, поданих за контрактом», – йдеться у повідомленні.

У компанії наголосили, що Gasum «не може з усім цим погодитися та вирішив передати суперечки щодо договору на постачання до арбітражу».

У Gasum вважають, що існує ризик припинення поставок природного газу відповідно до діючого контракту, а отже, імпорт природного газу з Росії до Фінляндії може припинитися.

«Gasum готувався до цієї ситуації разом зі своїми клієнтами та владою країни. Протягом наступного літнього сезону Gasum намагатиметься забезпечити доступ до природного газу своїм фінським споживачам через газопровід Balticconnector. Однак обмеження пропускної здатності можуть зробити це складним», – наголосили в компанії.

Наприкінці березня російський президент Володимир Путін підписав указ про переведення розрахунків за газ в рублі з країнами, які сама Росія визначає «недружніми».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom