На Запоріжсталі освоїли виробництво нового виду рулонного прокату

Share

Фахівці «Запоріжсталі» освоїли випуск холоднокатаного рулону подвійної маси без зварного шва, повідомила прес-служба Групи Метінвест, якій належить 50% підприємства.  

Підприємство вже відвантажило 3600 тонн нового виду прокату для будівельної галузі. Габарити рулона – 1,5-2,0х1370-1500 мм.

«До нас надійшов запит від потенційних споживачів із Європи. Вони хотіли рулони четвертого типу прокату шириною 1500 мм, але щоб вага рулону при цьому була не менше 9 тонн. Раніше ми вже виготовляли подібну продукцію, але необхідно було переглянути технологію. Тож ми майже одразу почали займатися освоюванням нового виду прокату. Разом із колегами з сусіднього цеху гарячої прокатки та техуправління розробили нову технологію», – розповів заступник начальника ЦХП з виробництва Сергій Кузьменко.

Від часу звернення клієнта до того моменту, коли на підприємстві виготовили першу пробну партію рулонів, пройшло 14 діб.

Раніше на підприємстві випускали рулони вагою до 8 тонн і завтовшки 3,8 мм. Щоб отримати такий рулон, зварювали два маловагові рулони в лінії БТА-4 в цеху холодної прокатки й отримували рулони зі швами.

Тепер технологію виробництва змінили. Нові рулони виробляють у цеху гарячої прокатки, а в цеху холодної прокатки змінюють їхню товщину. Завдяки новій технології виробництва вдалося не тільки освоїти новий вид продукції, а й суттєво заощадити.

«Коли ми запустили цю технологію виробництва, економія від запровадження такого виду продукції склала понад 1,1 млн грн. Це сталося завдяки тому, що змінилася товщина. Такі рулони ми пропускаємо за своїми переділами, ми їх не з'єднуємо з двох половинок одного зливка, як робили раніше, зникає обріз рулонів посередині», – зазначив Кузьменко.

Також збільшилась продуктивність травильного агрегату, продуктивність прокатного стану. Завдяки тому, що пакування продукції наразі відбувається не малими рулонами до 8 тонн, а більшими, до 16, практично вдвічі знижуються витрати на матеріали паковання.