Уряд закликають спростити регулювання автоперевезень у воєнний час

Share

Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ) звернулась до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням сприяти спрощенню  законодавчих вимог до вантажних транспортних засобів та кваліфікації водіїв для забезпечення логістичних потреб країни.

Відповідний лист ФРТУ направила до Прем’єр-міністра України, Міністра інфраструктури та Голови Державної регуляторної  служби України, йдеться у заяві федерації.

В умовах блокування роботи портів України та ризиків руйнування залізничної інфраструктури вантажні автоперевезення є дієвим механізмом  забезпечення логістичних процесів країни, зазначають у ФРТУ. Тому федерація пропонує спростити регулювання у цій сфері, щоб забезпечити безперебійне переміщення вантажів. Зокрема, мова про таке:

  • Зупинити дію норм щодо необхідності отримання дозволів для перевезення негабаритних вантажів, великотоннажних вантажів, експортно-імпортних дозволів. На час воєнного стану та дефіциту техніки необхідно прибрати (або максимально спростити) отримання різного роду дозволів, що ведуть до затримок за часом та обмежень парку, що використовується при оформленні. Зокрема, на час воєнного стану зупинити дію абзаців 1-4 частини одинадцятої  статті 6 ЗУ “Про автомобільний транспорт» щодо контролів міжнародних мультимодальних перевезень залізничним транспортом у мультимодальних терміналах.
  • Виключити вимогу наявності ліцензії під час перевезення небезпечних вантажів під час воєнного стану (включаючи дозвіл при імпорті-експорті таких вантажів). Наразі не вистачає водіїв та транспорту для перевезення такого роду вантажів.
  • Надати можливість повного перевантаження транспортного засобу, що рухається під митним контролем. При вивезенні експортних товарно- матеріальних цінностей з гарячих точок або ввезенні імпортних вантажів у країну в іноземному парку є потреба повністю перевантажити автомобіль в інше авто, до перетину прикордонного переходу, при цьому перебуваючи в митній зоні. Дати можливість здійснити таке перевантаження та максимально спростити процедуру переоформлення документів.
  • Зупинити на час воєнного стану дію норми закону щодо накладання адміністративно-господарських санкцій за перевищення габаритно-вагових норм, надати можливість здійснювати перевезення з максимумом вантажопідйомності.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom