Україна щодня втрачає $170 млн через заблоковані порти, – Шмигаль

Share

Україна втрачає $170 млн щодня через заблоковані порти, а експортні можливості впали більш ніж на половину

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної поїздки в Одесу з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем.

Очільник українського уряду наголосив, що у світі вже зараз відчувають наслідки розв’язаної Росією війни для глобальної продовольчої безпеки, адже з 24 лютого судноплавство в Чорному морі зупинене.

«Деякі кораблі були вимушені зайти в порти із зовнішніх рейдів через обстріли, пошкодження, загибель членів екіпажу. Зараз у морських портах України заблоковано майже 70 суден, у тому числі 10 — в Одеському порту. Переважна кількість кораблів — балкери та судна для перевезення генеральних вантажів. Заблоковано 90 млн тонн аграрної продукції, які Україна планувала постачати до країн Африки, Азії та Європи», — сказав Шмигаль.

За словами прем’єр-міністра, частину запасів вдалося вивезти автотранспортом і залізницею, інші ж — стоять під обстрілами або захоплені російськими військовими. Глава уряду наголосив, що Україна втрачає $170 млн щодня через заблоковані порти, а експортні можливості нашої країни впали більш ніж на половину.

«Блокування Росією морських портів України уже призвело до різкого зростання цін на пшеницю, кукурудзу та соняшникову олію на світових ринках», — підкреслив Шмигаль.

Шарль Мішель наголосив, що Одеса відіграє ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки країн усього світу.

«Саме зараз в Одесі заблоковано мільйони тонн харчових товарів. А це потенційно означає драматичну ситуацію для багатьох країн світу. Особливо це стосується країн, що розвиваються. І всю відповідальність за цю ситуацію несе Росія», — сказав він.

Президент Європейської Ради запевнив, що ЄС зробить усе можливе зі свого боку, щоб розв’язати проблему продовольчої катастрофи у світі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom