Посівна кампанія не зупинилася через проблеми з паливом, – Висоцький

Share

Ситуація з дефіцитом пального в Україні складна, але не є загрозливою для проведення посівної, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький

«У цілому скасування акцизу і зменшення ПДВ на пальне дозволило зробити його більш доступним, ніж це могло б бути. На сьогодні аграрії в основному купують середній або великий гурт, тобто йдеться не про роздрібну реалізацію. Ми тримаємо руку на пульсі. У нас нема жодної зупинки посівної через відсутність дизпалива, хоча ситуація справді складна», –  розповів він.

За словами заступника міністра, створення надмірного попиту з боку охочих перевалити зерно дало можливість надавачам послуг, а це приватні компанії, суттєво збільшити вартість цих послуг.

«Оскільки ринок не справляється, зараз обговорюються дві альтернативи: або компанії все-таки почнуть адекватно реагувати і повернуться до нормальних ринкових ставок, або буде запроваджено державне регулювання цін, як це є в сфері продажу пального чи соціально важливих продуктів харчування»,  – розповів Висоцький.

Він також зазначив, що через блокування українських портів мільйони тонн вітчизняної с/г продукції не можуть бути в необхідній кількості відправлені на експорт, що призвело до її суттєвого здорожчання на міжнародних ринках. Крім того, уже є перші сигнали її серйозного дефіциту в країнах Близької Сходу та Африки. Наразі зерно з України відправляється в основному залізничними та автошляхами.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom