Під час війни з України вивели понад 3 млрд євро, – БЕБ

Share

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну за кордон виведено валютних коштів та цінностей на понад 3 млрд євро

Про це повідомило Бюро економічної безпеки.

«З 24 лютого і до сьогодні (22 квітня – Ред.), громадяни України та іноземці перевозять через наш державний кордон готівку, дорогоцінні аксесуари та банківські метали в особливо великих розмірах. Часто діють за попередньою змовою з невстановленими особами, за узгодженим злочинним планом, без відповідного митного декларування. При цьому, мають на меті приховати незаконно отримані прибутків та здійснити їх подальшу легалізацію в країнах Європейського союзу. Орієнтовна загальна сума коштів, виведених таким чином за кордон, становить понад 3 млрд євро», – зазначив директор БЕБ Вадим Мельник.

Випадки незаконного вивезення валюти за кордон набули значних розмірів. БЕБ проаналізувало та виявило велику кількість подібних фактів. Зараз досліджується законність походження виведених коштів та їх можлива легалізація шляхом перерахунку або перевезення за кордон. У разі встановлення їх незаконного походження вживатимуться заходи щодо арешту та повернення до України.

Зокрема, встановлені факти, коли фізичні особи отримували кошти злочинним шляхом в Україні без сплати податків, зборів та інших платежів. Громадяни могли бути учасниками схем з мінімізації доходів, учасниками конвертаційних центрів, хабарниками тощо. За попередніми результатами слідства, у більшості випадків наявні ознаки відмивання доходів.

За словами Мельника, готівка, отримана злочинним шляхом, де-факто легалізується в Європі. Таким чином «брудні» гроші вливаються у фінансову систему ЄС та можуть використовуватися для подальшої протизаконної діяльності. Зокрема, для фінансування військ РФ.

БЕБ очікує від сусідніх країн відповіді на запити по всіх резидентах та нерезидентах України, що декларували готівку у великих розмірах з початку війни.