Канцлер Німеччини заявив про неможливість відмови від російських енергоносіїв

Share

Німеччина не може відмовитися від російських енергоносіїв, зокрема газу, оскільки це сильно нашкодить її економіці та не допоможе зупинити війну в Україні

Таку думку канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив в інтерв'ю Spiegel, повідомляє «Європейська правда».

«Я зовсім не бачу, щоб газове ембарго поклало край війні. Якби Путін був відкритий для економічних аргументів, він ніколи б не почав цю божевільну війну», – сказав Шольц.

Він також заявив, що йдеться не про заробляння грошей, а про уникнення драматичної економічної кризи, втрати мільйонів робочих місць і виробництв.

«Це мало б серйозні наслідки для нашої країни, для всієї Європи, а також серйозно вплинуло б на фінансування відбудови України. Тому я зобов’язаний сказати: ми не можемо допустити цього. І по-третє, чи хтось насправді думає про глобальні наслідки?», – сказав Шольц.

Він додав, що у контексті залежності від російського газу, нафти та вугілля, потрібно було заздалегідь забезпечити можливість використання інших постачальників у дуже короткий проміжок часу.

«У разі потреби Німеччина мала б фінансувати термінали зрідженого газу та інфраструктуру для нафтопереробних заводів Східної Німеччини, навіть якщо вони не були економічно вигідними. Це справжня помилка, яка турбує мене протягом тривалого часу», – додав канцлер.

Нагадаємо, раніше високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що Євросоюзу складно ухвалити рішення щодо запровадження санкцій проти російської нафти, оскільки кілька країн ЄС пообіцяли його ветувати.