Метінвест більше не розглядає РФ, Білорусь та загалом СНД як ринок збуту – CEO

Share

Группа «Метінвест» після відновлення доменного виробництва планує майже відразу запустити прокатні стани та реалізовувати більшу частину першої продукції на українському ринку. Про це повідомив CEO компанії Юрій Риженков.

«Комбінат може продавати більшу частину виробленої продукції в Україні, оскільки невелика кількість кінцевих споживачів, включаючи виробників гнутих профілів та електрозварювальних труб, також відновлюють виробництво», – сказав він в коментарі S&P Global Platts. 

За його словами, «Метінвест» більше не розглядає СНД – особливо РФ та Білорусь – як ринок збуту у майбутньому. Раніше група продавала до 1 млн т/рік металопродукції до країн СНД та Митного союзу.

Як повідомлялося раніше, «Запоріжсталь» відновила роботу доменних печей №3 та №4. У квітні підприємство планує виплавити 65 тис тон чавуну, а у травні – 150-170 тис тон.

Юрій Риженков стверджує, що наразі головною продукцією «Метінвеста» на експорт є залізорудний концентрат та окатки. «Ми можемо експортувати з України не більше 1 млн. т ЗРС на місяць. Увесь об’єм відвантажється до ЄС залізницею», – каже він.

Аби руда перетнула кордон, «Метінвест» змушений або перевантажувати вантаж у різні вагони, або міняти колісні візки на прикордонних станціях через різницю в ширині колії між Україною та сусідніми країнами Центральної Європи.

«Окрім цього, сьогодні «Укрзалізниця» та прикордонні переходи дуже перевантажені, оскільки більшість вантажовідправників, у тому числі експортери пшениці та кукурудзи, також користуються тими ж залізничними маршрутами. Вони, як і ми, більше не можуть експортувати морем. Залізнична інфраструктура не була розроблена, щоб витримати такий інтенсивний рух», – підкреслив Риженков, додавши, що УЗ докладає зусиль для усунення вузьких місць на особливо інтенсивних маршрутах.