На Запоріжсталі запустили доменні печі та аглофабрику (ОНОВЛЕНО)

Share

Металургійний комбінат «Запоріжсталь», що входить до Групи Метінвест, розпочав відновлення металургійного виробництва. Зокрема, на підприємстві почали запускати доменні печі, повідомив голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін. Він перебував на підприємстві із робочим візитом 5 квітня.

«Сьогодні ми з командою відвідали меткомбінат Запоріжсталь. Тут сьогодні запускають дві доменні печі. Вони простояли практично місяць, комбінат зупинився коли почалась війна», – написав він у своєму телеграм-каналі.

Пізніше інформацію про часткове відновлення металургійного виробництва підтвердила прес-служба "Запоріжсталі". Так повідомили, що комбінат частково вивів з режиму гарячої консервації аглофабрику. Запущено три з шести агломашин з виробництва агломерату. В доменному цеху увійшли в роботу на знижених параметрах дві з чотирьох доменних печей – домни № 3 та 4. Відповідно, разом із відновленням виробничого процесу введено в роботу аспіраційні установки аглодоменного переділу, чому передувало повне технічне обслуговування природоохоронних агрегатів.

Для забезпечення стабільності виробничого процесу вже працюють транспортні, енергетичні, інжинірингові та інші допоміжні підрозділи комбінату. Поступово, з отриманням на доменних печах чавуну, в роботу будуть введені наступні ланки виробничого ланцюга: сталеплавильна піч, стан-слябінг-1150, прокатні стани цеху гарячої та холодної прокатки.

«Віримо в Україну і знаємо, чого сьогодні потребує держава – відродження національної економіки. Поступово відновлюємо виробництво та робимо усе необхідне для того, щоб запрацювати на повну потужність. У Запоріжжі вже частково відновлені виробничі процеси на «Запоріжкоксі», «Запоріжвогнетриві» та ЗЛМЗ. «Запоріжсталь» також повертається до життя. Ми готові працювати і дати відсіч ворогам нашою головною зброєю – мирною працею», – зазначив генеральний директор «Запоріжсталі» Олександр Мироненко.

Останній раз печі комбінату зупиняли під час Другої світової війни, а запускали в 1947 році.

«Чому запуск меткомбінату такий важливий? Бо це запуск в роботу економіки. Тисячі працівників заводу отримають зарплату, бюджети всіх рівнів отримають податки. А залізниця отримає тонну вантажу, ту саму, яка дає роботу всій компанії», – зазначив Камишін.

Укрзалізниця допомагає «Запоріжсталі» вибудовувати нові логістичні коридори для постачання сировини і вивозу готової продукції. Це було однією із головних проблем, які змушували керівництво підприємства відкладати відновлення виробництва.

Керівництво Метінвесту вирішило перевести Запоріжсталь в режим гарячої консервації 2 березня. Вже наприкінці місяця комбінат частково відновив роботу агрегатів цеху холодного прокату, чому сприяла контрольована військова ситуація у Запоріжжі.