Путін підписав указ про оплату за газ в рублях

Share

Президент Росії Володимир Путін оголосив, що підписав указ про переведення розрахунків за газ в рублі з країнами, які сама Росія визначає «недружніми»

Згідно з указом, покупцям російського газу потрібно буде відкривати рублеві рахунки в російських банках вже з 1 квітня, повідомляє Інтерфакс.

«Чинні контракти на постачання газу будуть зупинені, якщо покупці з недружніх країн не виконають нових умов оплати», – заявив Путін.

Згідно з текстом указу, Росія вимагатиме розраховуватися в рублях через обраний російською владою банк за газ, який буде експортований з 1 квітня. У випадку, якщо покупці газу не виконають ці вимоги, указом забороняється подальше постачання природного газу таким покупцям. Ця норма також поширюється на випадки реекспорту газу в країни, які РФ вважає «недружніми».

Для рохранунків за газ указом встановлюється один уповноважений банк – «Газпромбанк», який на підставі заяв покупців відкриватиме спеціальні рублеві рахунки та спеціальні валютні рахунки. Покупці газу вноситимуть кошти для оплати за газ на валютні рахунки, після чого банк продаватиме їх на російській біржі, зараховуватиме їх на рублевий рахунок і спрямовуватиме російському постачальнику, свідчить наведена в указі схема.

Водночас Урядовій комісії з контролю над здійсненням іноземних інвестицій у РФ дозволено надавати іноземним покупцям окремі умови розрахунків за газ, а Банку Росії надані повноваження змінювати порядок продажу іноземної валюти, що надходить від покупців палива.

Водночас з тексту указу випливає, що його норми не поширюються на експорт скрапленого газу, який здійснюють приватні російські компанії.