Скорочення транзиту російського газу в ЄС через Україну має відбуватись в останню чергу – ОГТСУ

Share

Україна вітає заяви європейських країн про наміри скоротити споживання російського газу, разом з тим докладатиме всіх зусиль, щоб транзит енергоносіїв з використанням української газотранспортної системі відбувався в останню чергу, повідомила Ольга Бєлькова, керівник напряму з міжнародної діяльності та роботи з державними органами ТОВ «Оператор ГТС України».

Ми у постійному діалозі з європейськими колегами. Наша спільна позиція – Оператора ГТС, Нафтогазу, Міністерства (енергетики – ред.) – ми повинні знайти формулу, в якій європейська енергетична безпека включатиме і українську. Ми наполягаємо, що використання української газової інфраструктури і електромереж сьогодні є і вигідним, і правильним для Європи. Це також створює лінію захисту самої України»,- зазначила вона.

За її словами, Україна пропонуватиме європейцям варіанти, які передбачатимуть зменшення транзиту газу в першу чергу через газогони, розташовані за межами України, наприклад, через «Північний потік 1». Якщо Європа планує зниження транзиту газу с РФ, то його фізичні обсяги, які йдуть через Україну, повинні зменшитися в останню чергу, зазначила Бєлькова.

Україна наразі також шукає нові джерела та канали доставки газу в Україну. «Перш за все мова про LNG (зріджений газ – ред.) із США, Катару і будь-звідки. Головне – відкрити нові маршрути з постачання газу. Посилюємо можливості для трейдінгу, гравців ринку, що вже діють в Україні, щоб вони могли привозити більше газу зі Словаччини, Угорщини, Польщі в рамках підготовки до нового опалювального сезону», – додала вона.