Україна в цифрах: 3-5 травня

Share

Короткий триденний робочий тиждень посеред традиційних українських травневих канікул не мав якихось гучних подій для економіки, але запам’ятається цікавими показниками. Зокрема, міжнародним визнанням відкритості державних даних, прибутковістю банківської системи, наповненням золотовалютних резервів та скороченнями виробництва у металургії.

Рейтинг відкритості державних даних став найголовнішим позитивним досягненням України за минулий тиждень – адже за результатами міжнародного дослідження Global Open Data Index у порівнянні з минулим роком Україна піднялася на 30 пунктів та перемістилася з 54 на 24 місце. За відкритістю державних даних на рівні 49% Україна стоїть на одному рівні з Австрією та Словенією і випереджає Польщу (27 місце, 47%), Нідерланди (32 місце, 44%) та Бельгію (38 місце, 42%). Заслужена нагорода, якщо врахувати, яка робота була проведена урядом – більшість базових державних реєстрів відкриті для загального користування, запроваджено портал відкритих даних, а Україна приєдналася до Міжнародної Хартії відкритих даних. Перше місце за відкритістю державних даних посіли Австралія та Тайвань із показником відкритості у 79%.

Другою позитивною новиною минулого тижня стала інформація про прибутковість української банківської системи за січень-березень поточного року. Так, за підсумками І-го кварталу 2017 року платоспроможні українські банки отримали 5,09 млрд. гривень чистого прибутку, при цьому банківська система прибутково спрацювала у кожному з трьох місяців кварталу. За інформацією Національного банку України, у січні чистий прибуток банківського сектору склав 0,36 млрд. гривень, у лютому – 3,49 млрд. гривень, а в березні – 1,24 млрд. гривень. Для порівняння, у першому кварталі минулого року українська банківська система отримала чистий збиток у 8,01 млрд. гривень. Водночас у секторі залишаються проблемні питання – збільшення капіталу все ж потребує приблизно третина українських діючих банків. Нацбанк повідомляє, що зараз 27 з 60 найбільших банків, у яких проводилися стрес-тести у 2015-2016 роках, на сьогодні продовжують докапіталізацію.

Позитивною була і динаміка приросту золотовалютних резервів України – станом на 1 травня вони склали 17,175 млрд. доларів, збільшившись порівняно з березнем на 2,052 млрд. доларів, або на 13,57%. Основним джерелом приросту стали надходження від Міжнародного валютного фонду та інших донорів України, а також валютні інтервенції – завдяки надлишку пропозиції валюти Нацбанк купив 402,3 млн. доларів за сприятливим курсом. Найближчим часом до резервів можуть бути зараховані ще 1,1 млрд. доларів, які за рішенням суду конфісковано у екс-президента Віктора Януковича та його оточення – принаймні про це сповістив президент України Петро Порошенко, заявивши, що конфісковані кошти вже надійшли до державного казначейства.

На цьому позитивні новини та показники в Україні завершились. Минулого тижня Державна служба статистики повідомила про зростання заборгованості з виплати зарплат – за її даними, у березні 2017 року борг із виплати зарплати в Україні зріс на 3,7% порівняно з лютим поточного року та на 1 квітня склав 2,07 мільярда гривень. Заборгованість перед працівниками економічно активних підприємств у березні зросла на 8,5% – до 1,028 млрд. гривень. Заборгованість з виплати зарплати та низький рівень доходів українців спричинили зростання боргу за житлово-комунальні послуги – за інформацією Держслужби статистики, лише борг українців за газ з 1 січня до 31 березня 2017 року зріс на 16,7% – до 7,117 мільярда гривень, а за опалення та гаряче водопостачання – на 8,8% до 10,355 мільярда гривень. В цілому ж рівень оплати населення за житлово-комунальні послуги складає 85,3%, але за газ цей показник є найнижчим – 77,6%. Якщо ж ситуація з ростом доходів та можливостями заробітку для українців залишиться на тому ж песимістичному рівні, що зараз, показники оплат за комунальні послуги можуть ще більше погіршитись.

Ще однією негативною новиною минулого тижня стала інформація про рекордне падіння обсягів виплавки сталі в Україні. За даними асоціації «Укрметалургпром», за січень-квітень 2017 року українські підприємства металургії скоротили виплавку вуглецевої сталі порівняно з аналогічним періодом минулого року на 15,8% – до 6,975 млн. тонн, що є історичним мінімумом з часу початку військової агресії Росії проти України. Натомість за січень-квітень 2017 року Україна збільшила на 85% порівняно з січнем-квітнем 2016 року виручку від експорту залізорудної сировини – до 947,4 мільйона доларів з 511,3 млн. доларів. Показник позитивний, але тривожний – хоч за січень-квітень було експортовано на 15,8% менше сировини, ніж за цей же період 2016 року, вигода від продажу сировини робить нецікавим виготовлення якісної кінцевої сталепродукції в Україні, що може в перспективі «добити» українське металургійне виробництво. Одна галузь вже радикально скоротилася – за даними газети «Дзеркало тижня», за 2012-2017 роки Україна скоротила промислове споживання газу втричі – з 15,88 млрд. кубометрів у 2012 році до 5,53 млрд. у 2017 році. Основне скорочення прийшлося на хімічну промисловість, для якої дорогий газ та світова кон’юнктура ринку зробили виробництво малоконкурентним. 

За матеріалами Wschodnik